منابع آزمون وکالت قوه قضاییه و کانون وکلای دادگستری
هرکسی که می خواهد به عنوان وکیل یا قاضی در دادگستری مشغول به کار شود باید در یکی از کانون های وکلا یا دادگستری ثبت نام کند و در امتحانات خود شرکت کند. ثبت نام آزمون وکالت سال 1401 از نیمسال دوم برای داوطلبان آغاز می شود.
لازم به ذکر است رشته حقوق یکی از گرایش های پرطرفدار در رشته علوم انسانی است. هر ساله تعداد زیادی دانشجو در دانشگاه های مختلف کشور در این رشته پذیرش می شوند. فارغ التحصیلان این رشته دانشگاهی می توانند در رشته های مختلف فعالیت کنند. البته لازم به ذکر است که پرطرفدارترین حوزه کاری فارغ التحصیلان حقوق، وکالت، دادگستری و سردفتری است، اما ممکن است افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند، در زمینه های تحقیقاتی یا مشاوره ای نیز فعالیت داشته باشند.
متقاضیان برای اخذ پروانه و پروانه فعالیت در وکالت باید در آزمونی به نام آزمون وکالت که توسط قوه قضائیه و کانون کانون های وکلا برگزار می شود، شرکت کنند. همه ساله تعداد زیادی از علاقه مندان به رشته حقوق به امید قبولی و کسب مجوز در این آزمون ها شرکت می کنند. اما سوالی که ممکن است از داوطلبان شرکت در آزمون وکالت ۱۴۰۲ پرسیده شده باشد این است که آزمون های این دو موسسه چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟
لذا با توجه به اهمیت مطالبی که در خصوص لزوم آگاهی از تفاوت آزمون وکالت کانون وکلا با آزمون وکالت دادگستری بیان شد، این مقاله به معرفی آزمون وکالت دستور وکلا ۱۴۰۲ می پردازد. و آزمون وکالت دادگستری 1402 ضمن معرفی این دو موسسه، زمان و شرایط ثبت نام، منابع و نحوه پذیرش و کارآموزی این دو آزمون را برای شما شرح خواهیم داد.
معرفی کانون وکلا دادگستری و مرکز وکلا قوه قضائیه
کانون وکلا یکی از قدیمی ترین تشکل های مردم نهاد ایران است. این سازمان در سال 1331 به عنوان یک نهاد مستقل شناخته شد.البته برای اولین بار در سال 1300 مجمع رسمی وکلای دادگستری تشکیل شد و با حوصله و تلاش وکلای دادگستری در سال 1333 لایحه استقلال کانون وکلا صادر شد.
در حال حاضر 25 مرکز وکالت مستقل در ایران وجود دارد که مرکز وکالت در تهران و سایر مراکز در استان های آذربایجان شرقی، اردبیل، آذربایجان غربی، قزوین، بوشهر، کردستان، مازندران، خراسان، اصفهان می باشد. فارس و کهکیلویه و بویراحمد و …. قرار دارند.
این مراکز دارای اتحادیه ای به نام اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران هستند که به اسکودا معروف است. هزاران وکیل و دانشجوی حقوق از مراکز مختلف دادگستری در سراسر ایران تحت نظارت این مراکز استانی و جمعی فعالیت می کنند.
کانون وکلای قوه قضائیه در سال 1380 بر اساس ماده 187 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران تأسیس شد، یعنی کمتر از 20 سال از تأسیس آن می گذرد. در زمان ایجاد این مرکز تعداد وکلا کم بود و این تعداد وکیل پاسخگوی نیازهای حقوقی جامعه آن زمان نبود. در این شرایط قوه قضائیه با مجوزی که قانون اعطا کرده بود توانست صلاحیت فارغ التحصیلان رشته حقوق را تأیید کند و مؤسسات حقوقی تأسیس کند.
چون در ماده 187 قانون برنامه سوم توسعه محدودیت زمانی تعیین نشده است، قوه قضائیه همچنان به برگزاری آزمون تجدیدنظر اعتبار و جذب وکیل ادامه می دهد. البته این موضوع گاهی با اعتراض وکلا و فارغ التحصیلان حقوق نیز مواجه شده است. تفاوت اصلی آنها استقلال کانون وکلا است.
تا پیش از این به چگونگی تاسیس و قدمت این دو نهاد پرداختیم، اکنون تفاوت اختیارات و امتیازات این دو نهاد را بررسی می کنیم:
برای بیان تفاوت وکیل با وکیل دادگستری می توان به تفاوت نرخ حقوق بدهی وکلا اشاره کرد، به عبارت ساده تر مهری که وکیل برای شرکت باید باطل کند. اگر وکلای مرکز دادگستری دارای صندوق بیمه بازنشستگی، کمیسیون های رفاهی، علمی، ورزشی و… هستند اما وکلای مرکز وکلای قوه قضائیه فقط دارای بیمه تکمیلی کمیسیون آموزش هستند. وکلای مرکز دادگستری حق رای در سمینار را دارند اما وکلای مرکز قضایی فقط حق رای اسمی دارند و خود وکلا در این سمینار شرکت نمی کنند.
وکلای مرکز دادگستری 25 مرکز مستقل در سراسر کشور دارند اما وکلای مرکز قضایی 4 مرکز اخیراً ایجاد کرده اند.
حق الوکاله وکلای مرکز قضایی تا 60 درصد حق الوکاله پایه یک دادگستری می باشد. متقاضیان آزمون وکالت و قوه قضائیه می توانند با مطالعه مطالب زیر از جزئیات بودجه این آزمون ها مطلع شوند.
شرایط ثبت نام و زمان برگزاری آزمون وکالت 1402
ثبت نام آزمون وکالت و آزمون وکالت قوه قضاییه در سال های گذشته، از طریق سایت سازمان سنجش کشور انجام گرفت. طبق آخرین اطلاعیه منتشر شده ثبت نام آزمون وکالت قوه قضاییه از طریق سایت سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد به نشانی azmoon.org انجام می شود.
زمان ثبت نام آزمون وکالت 1402
زمان ثبت نام آزمون وکالت و آزمون قضاوت و آزمون سردفتری سال گذشته بنابه دلایلی اعلام نشد و اینگونه تصمیم گیری شد که در سال 1401 شاهد ثبت نام دو آزمون وکالت دادگستری در صورت نیاز باشیم. با توجه به اظهارات سخنگوی اسکودا آزمون وکالت 1401 در زمستان برگزار خواهد شد.
شرایط ثبت نام آزمون وکالت 1402
ثبت نام در هر آزمونی شرایط و پیش نیازهایی دارد و آزمون وکالت هم از این قاعده مجزا نیست. شرایط این آزمون در دفترچه ثبت نام آزمون وکالت دادگستری درج می شود، اما با توجه به اینکه این دفترچه برای سال ۱۴۰۱ هنوز منتشر نشده است، در ادامه به بیان شرایط ثبت نام آزمون وکالت دادگستری سال های گذشته می پردازیم.
- تابعیت ایرانی
- مدرک کارشناسی حقوق، فقه و حقوق، فقه و مبانی حقوقی و معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی با تایید مرجع صالح
- داوطلبانی که مدرک کارشناسی ناپیوسته حقوق داشته باشند باید دروس دوره کارشناسی را در مقطع کاردانی گذرانده باشند
- در زمان ثبت نام سن آن ها از چهل سال تمام در حوزه قضایی استان تهران و از پنجاه سال تمام در سایر حوزها بیشتر نباشد
شرایط ثبت نام آزمون وکالت مرکز وکلا قوه قضائیه 1402
متقاضیان شرکت در آزمون وکالت و قوه قضاییه ضروری است که واجد شرایط ثبت نام آزمون وکالت قوه قضاییه باشند:
- تابعیت ایرانی
- سوء شهرت نداشته باشد و تجاهر به فسق و فجور نکند.
- در هیچکدام از سازمان ها، نهادهای انقلابی، وزارتخانه ها، شهرداری ها و موسسات خدمات عمومی، ادارات و شرکت های دولتی مشغول به کار نباشد.
- متقاضیان باید در موقع ثبت نام آزمون دارای حداقل 22 و حداکثر 63 سال سن باشند.
- مدرک کارشناسی حقوق، فقه و حقوق، فقه و مبانی حقوقی و معادل آن از دروس حو زوی و دانشگاهی که به تایید مرجع صالح رسیده باشد. کسانی که در حال تحصیل هستند می توانند در آزمون ثبت نام کنند مشروط بر آنکه مدرک تحصیلی خود را قبل از شروع دوره کار آموزی تحویل دهند.
- عدم اعتیاد به مواد مخدر با تایید پزشکی قانونی
- نداشتن سابقه کیفری موثر و محرومیت از حقوق اجتماعی
- ارائه کارت پایان خدمت یا گواهی معافیت موقت یا دائم
- تعهد به اصل نظام و قانون اساسی
به محض انتشار دفترچه ثبت نام آزمون وکالت و آزمون وکالت قوه قضاییه، شرایط ثبت نام آزمون وکالت کانون وکلای دادگستری 1402 و آزمون وکالت قوه قضاییه 1402 اعلام خواهد شد.
دروس امتحانی آزمون وکالت 1402
طبق اطلاعیه های کانون های وکلای دادگستری و دفترچه ثبت نام آزمون وکالت کانون وکلا و مباحث و دروس امتحانی آزمون وکالت کانون وکلای دادگستری سال گذشته، می توان پیش بینی کرد که مباحث و دروس امتحانی آزمون وکالت کانون وکلای 1402 نیز به شرح جدول زیر خواهد بود
- حقوق مدنی
- آیین دادرسی مدنی
- حقوق تجارت
- حقوق جزا
- آیین دادرسی کیفری
- اصول استنباط حقوق اسالمی و متون فقه
- حقوق اساسی
دروس امتحانی آزمون وکالت قوه قضاییه 1402
- حقوق مدنی و امور حسبی
- آیین دادرسی مدنی
- حقوق تجارت
- حقوق جزا عمومی و اختصاصی
- آیین دادرسی کیفری
- متون فقه
- حقوق ثبت
پذیرش و کارآموزی آزمون وکالت 1402
یکی از تفاوت های آزمون وکالت کانون وکلا 1402 و آزمون مرکز وکلا 1402 نحوه برگزاری دوره کارآموزی این کانون ها است. داوطلبان پذیرفته شده در هر کی از این آزمون ها باید دقت داشته باشند که معمولا شیوه برگزاری دوره کارآموزی این دو کانون تفاوت هایی را داشته و در طول دوره و پذیرش متفاوت هستند.
کارآموزی آزمون وکالت کانون وکلا دادگستری 1402
پذیرفته شدگان آزمون وکالت کانون وکلا دادگستری 1402 بعد از طی مراحل اداری و تحویل مدارک و معرفی وکیل سرپرست باید 18 ماه کارآموزی سپری کنند. در طول مدت کارآموزی می توانند پرونده های حقوقی مختلفی را با شرایطی دریافت کنند و از این طریق کسب درآمد کنند.
بعد از اتمام دوران کارآموزی، آزمونی تحت عنوان اختبار به صورت شفاهی از آن ها گرفته می شود که دریافت پروانه وکالت منوط به قبولی در این آزمون است و اگر کارآموزی موفق به قبولی در آزمون اختبار نشود برای 3 نوبت از او آزمون گرفته می شود و در صورت عدم قبولی در اختبار سوم پذیرش آن ها باطل می شود.
وظایف کارآموزان کانون وکلا دادگستری
- حضور در سخنرانی ها
- شرکت در جلسات دادرسی مدنی و کیفری حداقل چهار مرتبه در ماه
- کار کردن نزد یکی از وکلا با سابقه دادگستری
- تهیه گزارش از چند پرونده
- فعالیت در کانون اعم از دادگاه یا دادسرا یا شعبه معاضدت قضایی یا راهنمایی یا سایر کارهای اداری و دفتری
- انجام امور معاضدت قضایی محول شده توسط شعبه معاضدت قضایی یا ریاست کانون
کارآموزی وکالت مرکز وکلا قوه قضائیه 1402
قبول شدگان آزمون وکالت مرکز وکلا قوه قضائیه 1402 ابتدا باید در مصاحبه حضوری شرکت کرده و بعد از گذشتن از مرحله تحقیقات و پذیرفته شدن در مصاحبه وارد مرحله کارآموزی شوند.
وظایف کارآموزان مرکز وکلا قوه قضائیه
- کارآموزی و وکالت زیر نظر وکیل سرپرست
- تهیه گزارش از پرونده های حقوقی یا کیفری به تعداد بیست فقره
- حضور در دوره های آموزشی کاربردی به مدت دو ماه
- شرکت در جلسات دادگاه های کیفری و حقوقی، چهار جلسه در هر ماه (به مدت 18 ماه) با معرفی مرکز
- ارائه مقاله و کارهای تحقیقی درباره موضوعات حقوقی (مدنی یا کیفری) تعیین شده از سوی مرکز
- حضور در سخنرانی ها و همایش های علمی برگزار شده توسط مرکز یا هیات مدیره های استانی
1- آیا شرایط متقاضیان برای ثبت نام در آزمون کانون وکلا دادگستری و مرکز وکلا قوه قضائیه 1402با هم متفاوتند؟
بله – شرایط متقاضیان تا حدودی با یکدیگر متفاوت هستند
2- دروسی که در آزمون وکالت کانون وکلا و قوه قضائیه 1401 مورد سوال قرار می گیرند یکسان هستند یا با هم تفاوت دارند؟
خیر با هم تفاوت هایی دارند از جمله آنکه درس حقوق ثبت در آزمون وکالت قوه قضائیه مورد سنجش قرار می گیرد برخلاف آزمون وکالت کانون وکلا
3- به صورت کلی چه کسانی می توانند وکالت یا قضاوت کنند؟
اشخاصی که در رشته حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی یا مدرک حوزوی معادل آن که به تایید رسیده باشد فارغ التحصیل شده و با رعایت شرایط در آزمون وکالت پذیرفته شوند.